Passende tilbehør / grønnsaker

Grønnsaker og tilbehør som passer godt til hjort, er høstgrønnsaker, rotgrønnsaker, sopp, oster med litt skarp smak og selvfølgelig mandelpoteter.

Noen forslag for å gjøre måltidet komplett er:

Ost- og fløtegratinerte poteter:
Skrell 12 poteter og 1 løk og skjær i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form.
Ha på salt og pepper og hell over 4 dl fløte.
Stek i oven på 200 grader i ca. 30 minutter.
Legg 1 dl revet ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge. Bruk gjerne Parmesanost eller litt eldre/moden ost for å få litt skarpere smak.

 

Epplepotetstappe:
Skrell 600 gram poteter og del dem opp  og kok i lettsaltet vann.
Skrell og finhakk 2 sjalottløk.
Del 2 syrlige epler og ta ut kjernehuset. Legg ned eplene i kasserollen med potetene når potetene har kokt i ca. 20 minutter. Kok i 5-10 minutter til alt er mykt.
Hell vannet av potetene og tilsett 2 ss olivenolje, 3/4 dl rømme, sjalottløk og saft av 1/2 sitron. Mos til du har en grov stappe.
Smak til med salt og pepper.

 

Rødkål:
Ta fersk rødkål og skjær omtrent halvparten i tynne skiver. Legg i kasserolle med litt vann.  Tilsett salt, eddik, 4 hele nellik, 2 laurbærblad, litt brunsukker eller anis. Legg ett eple i skiver på toppen, og strø kanel over eplene. Kok opp i 40 minutter. Pass på at det ikke tørrkoker.

 

Rotgrønnsaker:
Legg grønnsaker opp i en ildfast form. Grønnsaker som kan brukes er gulrot, regnbuegulrot, pasternak, sellerirot, fenikkel, løk, rødløk, søtpotet, rødbeter, gulbetter & polkabetter. Ha over olivenolje. Press litt sitron over grønnsakene. Riv et stykke fersk ingefær og fordel over grønnsakene og ha over noen striper med honning.
Sett i ovnen ved 180 grader i 1,5 time, litt lavt i ovnen slik at de ikke svir seg.

Aspargesbønner kokes i 10 minutter. Legg over litt hvitløksmør for servering!

Rosenkål med bacon og smør, en kålblanding med rosenkål, kinakål, bacon og sølvløk som en salat.

Ovnsbakte tomater gratinert med ost.

Ferske kantareller/sopp

Krydder som passer godt til viltkjøtt er einebær, timian og rosmarin. Det er også veldig godt med tyttebærsyltetøy ved kjøttet.