Ytrefilet

Ytrefilet av hjort med rødvinssaus

Ytrefilet av hjort, 200-250 gram per person, 800-1000 gram for 4 personer

  • Salt og pepper
  • 3 ss smør
  • Rødvinssaus
  • 3 sjalottløk
  • 1 ss smør
  • 7,5 dl rødvin
  • 7,5 dl oksekraft
  • 150 g usaltet meierismør
  • Små mandelpoteter (1/2 pakning)
  • (Regnbue) gulrøtter (1/2 pakning)
  • 2 ss olivenolje
  • 1 pakke fersk babyspinat
  • 150 g kantareller
  • 6 småløk

Krydre ytrefileten med salt og pepper. Brun fileten i varm panne med smør, til den får en gyllen farge. Legg den i en form og stek ferdig i ovnen ved 120 grader i ca. 20 minutter, avhengig av hvordan du vil ha fileten. Kjernetemperatur 58 grader for medium stekt.

Hakk og fres sjalottløken i smør. Hell på rødvin og kok uten lokk til halv mengde, dette tar ca. 30 minutter. Tilsett kraft og kok det inn til halv mengde, ca 15 minutter. Sil sausen og rør inn kaldt smør. Smak til med salt og pepper.

Mandelpoteter deles i båter. Regnbuegulrøtter skrelles og deles i grove staver. Blant alle grønnsakene sammen og har dem i en ildfast form. Bland inn olivenolje og dryss over grovkvernet salt. Stek i ovnen i 1 time på 180 grader.

Rens sopp og løk, og del løken i båter. Legg alt over i en stekepanne med smør og brun det noen minutter før spinat vendes inn, de siste 2 minutter av steketiden.

Server ytrefileten med bakte poteter og rotgrønnsaker, sammen med løk, kantareller, spinat og den fyldige rødvinssausen.